· 

Het superman kind

 

 

 

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het getraumatiseerde kind. Het ‘teruggetrokken kind’ het ‘boze grensoverschrijdende kind’ wat ik telkens weer mis is ‘het superman kind’. Verdrietig denk ik bij ieder verhaal; ‘Je wordt nog niet gezien’, juist dit kind spreek ik vaak. Juist deze ouders blijven zoeken en vechten. Ook dit kind het recht op erkenning en ondersteuning.

 

Het kind wat meestal liefdevol opgevoed is met sterke normen en waarden, erg gevoelig. Soms vanuit trauma of een periode van stress, soms omdat het gewoon een gevoelig kind  is. Het kind die onrecht en pijn niet aan kan zien, die alles op zichzelf betrekt en zich verantwoordelijk voelt. 

 

Die op een kinder manier probeert te helpen, de gestresste juf ‘helpt’ door de klas in de gaten te houden.

 

Die kinderen helpt wanneer ze gepest worden, zelfs wanneer dit kind zichzelf daarvoor op moet offeren. Het kind die de ander snel vergeeft en vervolgens telkens opnieuw de klappen opvangt. Dit kind wordt vaak niet gezien door leraren, zij zien een kind die alsmaar om zich heen kijkt en wiebelt. Een kind die telkens in de buurt is van dat andere kind met agressie problemen. Langzaam ontstaat de overtuiging dat dit kind het wel uit moet dagen. Het hyperalert zijn moet wel Adhd zijn. Het kind wie strategieën ontwikkeld om te ‘helpen’, de klas afleidt wanneer ze het de juf moeilijk maken, bv door iets te laten vallen.

 

Het kind die altijd de schuld krijgt. De band met de leraar, de klas en het schoolwerk steeds meer te leiden, opgeofferd om ‘de wereld te redden’ . Tot het kind uitvalt of boos wordt. Het kind die geliefd is bij de jongere kinderen omdat hij ze beschermt. Zie dit kind ook alsjeblieft!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0